top of page

RÖTTERNA

Föreningens historia

215.jpg

Fröet till Blacka Musik

1983 startade den ideella föreningen Blacka Musik.

September 1983 hade Skärblacka fritidsgård byggt ett musikrum och fått pengar för att starta en musikverksamhet. Fritidsgården saknade dock musikhandledare.

Sverker Ydén, Mikael Kuylenstierna och Jocke Salinder fick samtidigt frågan om de ville leda musikprojekt inför Norrköping 600 år. De saknade visserligen pedagogisk erfarenhet, men hade redan åtskilliga år bakom sig som musiker. De krävde också att få jobba i Skärblacka och fann fritidsgården.
– De utgjorde grunden till det som blev Blacka Musik, men det fanns ett uppdämt behov och redan vid första träffen bildades tio-tolv band, säger han
( I maj 1984 hade en lyckats anordna en karneval och festival med 20 band på scenen.)

35628765_2029535870450777_6037513838125907968_n.jpg

Musiken, reggae och orten

Kalle Baah, Norsholms befrielsefront, Why Not, Under våren och Just därför var några band som redan fanns på orten 1983 och de tillsammans med de nya musikprojektet på fritidsgården utgjorde grunden till Blacka Musik.
Efter bara en vecka kom tolv nya band, de flesta inom reggae.

I och med ökandet av band startade man pedagogisk musikverksamhet och man ansökte även till kommunen för att få skapa ett "musikhus" i fritidsgårdsform.
Ansökningen beviljades och sedan dess ligger Blacka Musiks lokaler belägna i Skärblacka-simhallens källare.

22 aktiva reggaeband har  Skärblacka haft som mest, samtidigt och reggae är en stor del av föreningens musikaliska identitet. Blacka musik är dock mer än reggae, det är pedagogiken och arrangemangen som är  grundpelarna.

91.jpg

Alla kan spela

Med starten av Blacka Musik följde mottot "alla kan spela".

Förr hade många musikskolor inträdesprov för att gallra men på Blacka Musik  har vi alltid uppmuntrat alla att börja spela. Vi har gått direkt in i ensemblespel och redan vid första reptillfället har alla band, på något sätt, lyckats spela tillsammans.
Till Blacka Musik är en välkommen även om en inte kan spela eller om en bara letade efter folk att spela med. Alla gör sin resa. från kompisband till musikelit och förebilder finns på alla nivåer inom föreningen, vi vill undvika traditionell musikerhierarki.
Via föreningen och med reggae som verktyg har folk börjat att spela ihop.

Bob Marley Minneskonsert.
Sedan 1981

En Hyllning

En viktig del av Blacka Musik är den årligen återkommande festivalen “ Bob Marley Minneskonsert”. Sedan legendens bortgång 11:e maj 1981 har det anordnas konserter i Skärblacka. Den första minneskonserten gjordes av Kalle Baah och bestod av en spontanspelning mitt i ett bostadsområde för att hylla den just avlidna legenden. Sedan dess har minneskonserten växt och är numera en endagsfestival med omkring 2000 - 5000 besökare och genom åren har flera av världens största reggaeband besökt Skärblacka. 

Blacka Musik bildarkiv med historiska, knasiga, fantastisk bilder från alla år som föreningen funnits.

Klicka här: http://blackamusik.jalbum.net/Blacka%20Musik%20Arkiv/

bottom of page